Selecteer een pagina

Hoe kies je een hangslot?

Fietsdiefstal neemt toe, dus het is belangrijk om je fiets te beschermen. Maar wat zijn de beste slotoplossingen op de markt?

In dit artikel vindt u de verschillende opties die voor u beschikbaar zijn.

Tussen traditionele sloten en nieuwe technologieën kun je jezelf eenvoudig beschermen tegen het risico van diefstal.

1. De verschillende soorten hangsloten, hoe te kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten hangsloten op de markt. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, afhankelijk van wat u zoekt. Hier is een lijst van de belangrijkste soorten hangsloten die u kunt kopen.

Hangsloten met sleutel

Personne allant déverrouiller son vélo

 • U-vormig slot: Zoals de naam al zegt, is dit een U-vormig slot, meestal gemaakt van gehard of zeer sterk staal. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt een goede bescherming voor uw fiets.
 • Opvouwbare sloten: Gemakkelijker mee te nemen dan een U-slot, ze kunnen aan het frame van uw fiets worden bevestigd.

 • Frameslot: Dit hoefijzervormige slot is bedoeld om het achterwiel vast te zetten. Het is gemakkelijk te gebruiken om uw fiets vast te zetten en is ideaal voor snelle stops. Het is echter niet ideaal voor langere stops.
 • Boa: De boa, die het midden houdt tussen kabel- en kettingsloten, is sterker en minder omslachtig. Het is echter minder doeltreffend dan het U-vormige hangslot.

Sleutelloze sloten

 • Combinatiesloten: U heeft geen sleutel nodig. U hoeft alleen een code in te voeren om uw fiets te ontgrendelen. Het nadeel van dit type slot is dat het gemakkelijk kan worden gepikt als de code wordt gevonden.

 • Connected sloten: met een mobiele app en Bluetooth kun je je slot ontgrendelen zonder sleutel. Je hebt zelfs een optie om je fiets te geolokaliseren.

2. Hoe zet je je fiets vast?

Hoe kies je de juiste locatie?

Wanneer u uw fiets parkeert, moet u met verschillende dingen rekening houden:

1- Veiligheid: Zet je fiets idealiter op een goed verlichte en drukke plek op slot om het risico op diefstal te verkleinen.

2- Afsluitrek: Kies een locatie waar een geschikt afsluitrek is voor je fiets en je slot. Dit kan bijvoorbeeld een paal of een rolbeugel zijn.

Vélo sécurisé à un poteau

3- Bewaking: Indien mogelijk, zet uw fiets op slot op een plaats waar een bewakingscamera aanwezig is. Uw fiets is dan veiliger.

4- Regelgeving: Ga na of de locatie die u hebt gekozen niet onderworpen is aan beperkingen voor het parkeren van fietsen.

Hoe zet je je fiets vast?

Hang uw fiets altijd aan een vast punt en aan het frame voor zowel lange als korte stops.

Het is ook raadzaam uw fiets te merken. Op het frame van uw fiets wordt een uniek nummer gegraveerd, waarnaar wordt verwezen in een nationaal bestand.

Er zijn verschillende markeeroplossingen:

 • Bycicode: een Europese graveeroplossing

 • Mybike.brussels: een markeringsoplossing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Registreer gewoon de gegevens van uw fiets online op Mybike.brussels en ontvang een sticker om op uw fiets te kleven.

 • Velopass: een internationale tagging oplossing. Het voordeel van Velopass.com is dat het gekoppeld is aan nationale registers. Zodra uw fiets is geregistreerd, ontvangt u een sticker met een QR-code om op het frame te plakken. Door uw fiets niet te graveren met een nationaal identificatienummer, verliest u de garantie niet bij de koper en kunt u uw fiets gemakkelijk doorverkopen. Er is zelfs de mogelijkheid om het eigendom van de fiets over te dragen bij verkoop.

Deze oplossingen schrikken niet alleen diefstal af, maar vergroten ook de kans om uw fiets terug te vinden als hij wordt gestolen.

Om uw hangslot te kiezen, kunt u ook kijken naar de hangslotcertificeringen✅ :

 • SRA-certificering: Elk jaar controleert en certificeert de vereniging Sécurité et Réparations Automobiles (SRA) de anti-diefstalapparatuur op de markt. Een antidiefstalapparaat krijgt een SRA-certificaat wanneer het gedurende ongeveer tien minuten bestand is tegen elk soort aanval.
 • Sold Secure: Deze certificering deelt de sloten in 3 weerstandscategorieën in: Brons, Zilver en Goud.

– Een gouden hangslot biedt een zeer goede beveiliging

– Een zilverslot is een compromis tussen veiligheid en kosten

– Een Bronzen slot biedt de minimale beveiliging die nodig is om uw fiets te beschermen.

  Vélo posé contre un mur et verrouillé à l'aide d'un cadenas
  • FUB-certificering: De Federatie van Fietsgebruikers (FUB) publiceert elk jaar een lijst van de meest resistente sloten. De FUB voert een reeks tests uit met als doel de meest voorkomende diefstaltechnieken op sloten na te bootsen. Er zijn twee niveaus:

  – het niveau “1 wiel”, dat alle sloten omvat die in korte tijd bestand zijn tegen aanvallen met licht gereedschap

  – het “2-wiel” niveau, dat sloten omvat die bestand zijn tegen agressiever gereedschap.

  • ART Label: Het label geeft een waardering tussen 1 en 5 sterren:

  : minimumbeveiliging voor fietsen

  : Goed fietsslot

  : Brommerslot

  ⭐⭐⭐⭐ : Ideaal voor het kort parkeren van een motor

  : Hiermee kunt u een motor voor langere tijd parkeren

  3. Een andere oplossing: eDock

  Tegenwoordig zijn er ook connected parkings om je fiets veilig te stallen. Dit is het geval bij eDock, een Belgisch bedrijf, dat een connected parking oplossing biedt voor fietsen en scooters. Met deze oplossing kunt u ook uw fiets opladen terwijl hij geparkeerd staat.

  Vélo et trottinette vrrouillés à une station eDock

  De eDock stations werken met een applicatie. U hoeft alleen maar een account aan te maken en u kunt uw fiets gemakkelijk vergrendelen en ontgrendelen.

  Bronnen

  Cyclable.com

  https://www.cyclable.com/blog/2019/08/22/choisir-antivol-pour-velo/#:~:text=Pour%20accrocher%20son%20v%C3%A9lo%20%C3%A0,de%2090%20%C3%A0%20120%20cm%20).

  Bycicode-markering

  https://www.bicycode.org/

  Mybike.brussels branding

  https://mybike.brussels/

  Le marquage Velopass

  https://velopass.com/fr/

  Velopass-markering

  https://www.antivol-velo.com/meilleurs-antivols-velo-certification/