Waarom fietsen naar het werk?

Bedrijfsparkeren: een kwestie van infrastructuur en veiligheid?
15 september 2023 in
Waarom fietsen naar het werk?
Sebastien Peeters


Vandaag neemt 12% van de Belgische bevolking de fiets voor het woon-werkverkeer. Het is een ecologische, praktische en voordelige manier om naar het werk te gaan dan met de auto. In dit artikel zetten we de vele voordelen van de fiets op een rijtje

Waarom met de fiets naar het werk in plaats van met de auto?

Geen parkeerstress meer!

Stel je voor dat je ’s morgens niet hoeft te zoeken naar een parkeerplaats voor je auto. Fietsen naar je werk maakt het mogelijk. Het is zelfs handiger en gemakkelijker om te parkeren. Afhankelijk van uw regio kan uw bedrijf bovendien verplichtingen hebben inzake fietsparkeren.

Als u bijvoorbeeld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt, moet u weten dat er een reglementering bestaat die u verplicht een bepaald aantal fietsparkeerplaatsen te voorzien, afhankelijk van de oppervlakte van de kantoren van uw bedrijf. Om hier meer over te weten te komen, nodigen wij u uit om dit andere artikel op onze blog te lezen: Wat houdt de milieuvergunning en COBRACE in op het gebied van parkeren. Wat houdt de milieuvergunning en COBRACE in op het gebied van parkeren. 

U zou dus in de buurt van uw bedrijf een plekje voor uw fiets moeten kunnen vinden. Als er bovendien een eDock-station in de buurt is, kunt u uw fiets veilig opladen.😁🔌🔓

Meer tijd voor jezelf!

De fiets, al dan niet elektrisch, is ideaal voor verplaatsingen van minder dan 5 km omdat hij sneller is dan andere vormen van vervoer in de stad. Met een fiets vermijdt u immers files met de auto of het openbaar vervoer. Uw reis is dus minder vermoeiend.

Door de fiets als vervoermiddel te gebruiken, krijgt u meer tijd voor uzelf: winkelen, persoonlijke activiteiten, tijd doorbrengen met uw kinderen…

Een bijdrage aan de bescherming van het milieu!

Een fiets stoot, in tegenstelling tot een auto of bus, geen CO2 uit en is dus milieuvriendelijker. ♻️🌎

Door met de fiets naar je werk te gaan, help je dus het milieu te beschermen door je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is ook een manier om de geluidsoverlast in de stad te verminderen en onze steden aangenamer te maken om in te leven.

Fitness en welzijn!

 
Door elke dag te fietsen, blijft u fit en vermindert u de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien vermindert deze fysieke inspanning ook stress en verbetert uw stemming voor de dag door het vrijkomen van endormorfine. Uw concentratie op het werk zal beter zijn en u zult gelukkiger zijn.

Geld bespaard!


Goedkoper dan het kopen van een auto, een fiets bespaart je geld. En wist je dat er overheidssubsidies bestaan voor de aankoop van een elektrische fiets? Aarzel niet om rond te vragen in uw gemeente of stad, er kunnen goede mogelijkheden zijn!

Afhankelijk van het bedrijf bestaat er ook een vergoeding voor “fietsverplaatsingen” voor woon-werkverkeer. Deze vergoeding kan worden gecombineerd met andere vergoedingen voor het openbaar vervoer. Als u bijvoorbeeld met de bus reist en daarna met de fiets, kunt u een OV-vergoeding en een fietsvergoeding krijgen. 🚍🚲

En wat zijn de voordelen om als werkgever het fietsen bij uw werknemers te promoten? 


Met eDock kunnen uw werknemers hun fiets veilig stallen en tijdens de werkuren opladen dankzij de in onze stations geïntegreerde oplaadkabels. Zo kunnen ze met een gerust hart werken.

Geparkeerd, opgeladen en beveiligd = werknemers zullen minder gestrest, productiever en meer gefocust zijn.