Wat zijn de beste praktijken voor fietsen in de regen?

Quelles sont les bonnes pratique pour sortir son vélo sous la pluie. Quelques conseils pour une mobilité douce plus agréable par tous les temps.
15 september 2023 in
Loic Midavaine

Wonen in België betekent soms in de regen staan. Maar dat mag u er niet van weerhouden om de fiets te pakken. Ja, het is mogelijk om in de stad en op het platteland te fietsen, zelfs bij regenweer!

In dit artikel lees je hoe je jezelf en je fiets kunt beschermen tegen de regen!

1. Gedrag aanpassen aan het weer

Fietsen in de regen vereist dat je je . Als het regent, bent u minder zichtbaar voor anderen. Daarom is het belangrijk om in de regen altijd goed verlicht te zijn. Wij raden u daarom aan .

Maar regen betekent gladde wegen, dus het is belangrijk om je . Het is beter om af te remmen en wat later op je bestemming aan te komen dan uit te glijden op de weg en je te bezeren.

2. Jezelf van top tot teen beschermen

Droog blijven en fietsen in de regen is niet onverenigbaar. Er zijn nu veel manieren om te voorkomen dat je doorweekt raakt als je op pad gaat.  

Om te beginnen hebt u een nodig om uw bovenlichaam te beschermen. Idealiter kiest u een lichtgewicht, ademend jack om de fysieke inspanning aangenamer te maken. Er zijn ook die u over uw werkbroek kunt dragen, zodat u zich niet hoeft om te kleden als u op kantoor komt.

Het belangrijkste is natuurlijk het , want in de regen zijn de wegen gevaarlijker. U kunt ook kiezen voor een helm met vizier, zodat u beter zicht hebt en geen last hebt van regendruppels.

Het is ook raadzaam om te dragen om uw handen te beschermen, vooral als het buiten koud is, en om te hebben.



3. Uw fiets beschermen

Zodra u zichzelf van top tot teen hebt beschermd, moet u nadenken over de uitrusting en bescherming van uw fiets:

  • Bereid uw banden voor om uitglijden te voorkomen

Bij regenweer is het raadzaam om met minder lucht in de banden te rijden dan op een zonnige dag (1 bar minder) om het contactoppervlak met de grond te vergroten. 

Een andere optie is om regenbanden te kopen die meer grip op de grond geven.

Met regen komt ook modder, dus we raden je aan om spatborden aan te schaffen. Zo bent u beschermd tegen spetters en blijft uw fiets schoon!

  • Houd uw fiets droog bij het parkeren

Koop een waterdichte om je fiets droog te houden. Dit voorkomt dat je op een natte fiets moet trappen en beschermt je remmen.

Een andere oplossing, die handiger is om overal mee naartoe te nemen, is de aanschaf van een hoes om je fietszadel te beschermen.



ls je op een elektrische fiets rijdt, geen paniek! De accu van je fiets is waterdicht, zodat je zelfs bij regenachtig weer zonder zorgen kunt rijden.

4. Hoe parkeer je je fiets in de regen? 

Er zijn verschillende manieren om uw fiets te beschermen wanneer u wilt parkeren. Wij nodigen u uit om ons artikel hierover te lezen:  Hoe kies je een hangslot?

Onze connected stations ! Sinds de installatie van onze stations zijn er 0 diefstallen gemeld!

Om te weten waar onze stations zich bevinden, kunt u de eDock-applicatie downloaden:

De app downloaden  


Als u werknemer bent van een bedrijf, kunt u ook met uw werkgever praten over onze oplossing. Sommige van onze klanten hebben al een eDock geïnstalleerd om micromobiliteit aan te moedigen en hun werknemers een veilige optie te bieden om met de fiets of scooter naar het werk te gaan.